کم رویی و راه های عملی و تست شده برای درمان کم رویی و رفع خجولی

18836 بازدید

کم‌رویی چیست ؟

کم‌رویی یکی از جدی‌ترین مسائلی است که از زمان کودکی با انسان همراه است. این مسئله می‌تواند به ایجاد مشکلاتی در زمینه‌هایی مانند کاهش اعتماد به نفس احساس کم ارزشی، احساس گناه،  منتهی شود. در سایت بازتاب باور می خواهیم این‌بار کم‌رویی را زیر ذره‌بین قرار دهیم. در واقع کم‌رویی یعنی احساس معذب بودن، دست پاچگی و خجالت شدید در حضور دیگران! از دیدگاه مشاوران روانشناسی کم رویی یعنی خود توجهی فوق العاده و ترس از رویارویی با دیگران! کمرویی در همه سنین به ویژه در نوجوانان و جوانان بیشتر به چشم می خورد و از این سنین بیشتر خود را نشان می دهد. کم‌روها ترکیبی از احساس ترس تنش نگرانی و خجالت را تجربه می کنند که اگر این فشار بسیار کاهش نیابد و از میان نرود پیامدهای زیان‌باری خواهد داشت.

درمان کم رویی | چگونه کم رویی را دررمان کنیم؟

افراد کم‌رو را بهتر بشناسیم

برای آنکه بتوانیم کم‌رویی را درمان کنیم باید بدانیم خصوصیات افراد کم‌رو چیست؟ افراد کم رو نمی‌توانند به راحتی با دیگران دوست شوند و در برقراری ارتباط با مردم ضعف نشان می دهند بنابراین ترجیح می دهند به گوشه‌ای بروند و فقط به تماشای دیگران بنشینند در نتیجه هم‌سالانشان نیز آنها را در حال خود می‌گذارد و به کار گروهی  مشغول می‌شود چنین آدم‌هایی احساس خود کم‌بینی دارند و نمی توانند از حقوق خود دفاع کنند یا مخالفت خود را نشان دهند .آنها از بیان نظرات خود در حضور دیگران ترس دارند و با بیشتر شدن این حالات در به مرور زمان احساس تنهایی و افسردگی کرده در حالی که ممکن است سرشار از استعداد و توانایی باشند قادر به استفاده از  تمامی نیروها و استعدادهای خود نیستند.

ویژگی افراد کم‌رو چیست؟

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم برای درمان کم‌رویی باید بدانیم افراد کم رو چه خصوصیاتی دارند، حال برای اینکه بتوانیم با کم‌رویی مقابله کنیم نوبت به آن رسیده که ویژگی افراد کم رو را با هم زیر ذره‌بین قرار دهیم. اصولاً کم‌روها:

  • از نگاه کردن مستقیم به چهره افراد فراری اند.
  • گفتار آنها توأم با تردید است.
  • هنگام صحبت،  صدایشان آهسته و لرزان می شود.
  •  آنها دوستان صمیمی و نزدیک ندارند.
  • این افراد بی‌حوصله بی‌حال خسته و نگران آینده اند.
  •  در برخورد با مشکلات ناتوانند و احساس ضعف می کنند
  • اگر از وضع موجود ناراضی باشند هیچ اعتراضی نمی کنند.
  • آنها به راحتی خواسته های دیگران را اجابت می کنند.
  • کم‌روها بیشتر اوقات گناه و تقصیر دیگران را بر عهده می‌گیرند.
  • افراد کم‌رو از رقابت کردن گریزانند فرصت‌ها را به دیگران واگذار می‌کنند.
  • کم‌رو ها زودرنج و بی‌آزار و پریشانند به‌همین دلیل آنها زود گریه میکنند.

اینها بخشی از ویژگی های کم‌رویی در افراد کم‍‌رو است اما بارزترین ویژگی افراد کم‍‌رو این است که آنها درباره کم‌رویی است آنها گمان می‌کنند تنها افرادی هستند که ممکن است چنین مشکلی را داشته باشند بنابراین می کوشند آنها را از دیگران پنهان کنند و همین باعث می‌شود مشکل‌شان دیرتر شناسایی شود.

پیامدهای کم‌رویی | کم‌رویی باعث چه چیزهایی می شود؟

رنگ پریدگی و سرخ شدن

شایع‌ترین پیامد کم‌رویی رنگ پریدگی و سرخ شدن است. بسیاری از افراد وقتی اشتباه می کنند یا حتی وقتی هیجان زده می شوند سرخ می‌شوند اما درباره افراد کم‌رو ماجرا فرق می‌کند او نه عمل ناپسندی انجام می دهد و نه در موقعیتی قرار می گیرد که خجالت بکشد اما گاهی بدون آنکه دلیل خاصی داشته باشد قرمز می شود از طرفی سرخ شدن هم چیزی نیست  که بتواند پنهان کند، حتی در بعضی موارد ممکن است سوءتفاهم نیز ایجاد کند برای نمونه اگر مدیر مدرسه به کلاس بیاید و بپرسد چه کسی شیشه آزمایشگاه را شکسته؟ فرد کم‌رو ناخواسته رنگ عوض کرده و سرخ می شود، طبیعی است که بی درنگ همه نگاه ها به سمت او روانه می شود.

هول شدن

یکی دیگر از پیام‌های کم‌رویی هول شدن است اصولاً وقتی کسی هول می شود تپش قلب می گیرد سطح آدرنالین خون بالا میرود عرق میکند. ممکن است حرکات غیر معمولی از او سر بزند دچار انقباضات عضلانی شود و حس کند ذهنش خالی و افکارش به هم ریخته است. فرد خجالتی در اکثر مواقع به‌خصوص در هنگام قرارگیری در جمع دستپاچه می شود، دوست دارد سریع کار را انجام دهد تا رضایت دیگران را به دست آورد و تا هر چه سریع‌تر به کار خود یعنی نشستن در یک گوشه و ساکت شدن بپردازد. شاید با خواندن این مطلب بخندید ولی در واقع هم همین است. افراد کم‌رو قرار گرفتن در جمع را به هر شیوه ای سخت می دانند، آنها عاشق این هستند که کسی با آنها کاری نداشته باشد. پیشتر در مطلب اعتمادبه‌نفس چیست؟ رازهای عملی بالا بردن اعتمادبه‌نفس تا حد زیادی به ویژگی های کسی که اعتمادبه‌نفس پایینی دارد پرداختیم. مطالعه مقاله اعتماد‌به‌نفس شدیداً توصیه می شود چون کم‌رویی در واقع یکی از زیر شاخه های کمبود اعتمادبه‌نفس است.

ویژگی افراد کم رو | چگونه با کم رویی مقابله کنیم ؟

بازی با دست ها و تلفن همراه

این بخش برایتان جالب بود نه؟ چون در جمع های خانوادگی بسیار با آنها سر و کار داشتید چ. شاید خیال کردید که آنها سرشان بسیار شلوغ است و مشغول به کارهای مهمی هستند خودشان هم همین فکر را می کنند. ولی درواقع این طور نیست اگر سرشان به شلوغی ور رفتن با تلفن همراهشان بود اصلاً به آن مهمانی نمی آمدند. آنها از کم‌رویی رنج می برند و. همچنین کم رو ها وقتی با دیگران حرف میزنند بیشتر با لباس، دستهایشان، موی سر، ناخن دست و سایر اعضای بدن بازی میکنند. در حقیقت این افراد به دنبال راه‌کارهای رفتاری دیگری هستند که از خجالت و کم‌رویی به آن پناه ببرند تا از  فشاری که بر روی خود احساس می‌کنند رها شوند.

مشکل هنگام صحبت کردن

مشکل صحبت کردن افراد خجالتی و کم‌رو چیزی نیست مگر بازتاب احساس ناراحتی از رویارویی با دیگران! شاید بگویید یعنی چه؟ یعنی آنها از رویارویی با دیگران به‌شدت هراس دارند. احساس ترس از رویارویی با دیگران باعث می شود که نتوانند آن‌گونه که باید با دیگران صحبت کنند. بازتاب احساس ترس و اضطراب چیزی نیست به جز مشکل در صحبت کردن با دیگران. اگر میخواهید در رابطه با ترس بیشتر بدانید ما قبلاً یک مقاله کامل در رابطه با ترس با عنوان غلبه بر ترس | ترس چیست؟ چگونه ترس را از خود دور کنیم؟ آماده کردیم که برای مطالعه می توانید اینجا کلیک کنید. اگر از فرد خجالتی بخواهند چیزی بخواند فکر می کند هرچه سریع‌تر بخواند زودتر تمام شده و کمتر دچار اشتباه می‌شود حال آنکه این فکر او را بیشتر دچار سختی در بیان کلمات و باعث لکنت زبان میشود.

سرزنش و تحقیر خود

افرادی که از کم رویی رنج می برند بسیار زیاد خود را سرزنش می کنند . بسیاری از افراد کمرو از خود‌،  برای کم‌رو بودن و مشکل کم‌رویی  طوری شرمنده میشود انگار این موضوع تقصیر او بوده است و برای غلبه کردن بر این مشکل سزاوار سرزنش است. هرچند در اکثر موارد در انجام کارهایی که به نظرشان دشوار می آید تلاش به خرج  می دهند و حتی برای علیه کم‌رویی خود دست به اقداماتی می‌زنند.آنها برای کم‌رویی خود همیشه خود را سرزنش می کنند. برای فرصت هایی که از دست رفته و نتوانستند که از محیط یا فرصت لذت و استفاده کافی را ببرند احساس حقارت می کنند.

درمان کم‌رویی | چگونه کم‌رویی را درمان کنیم؟

درمان کم رویی و خجولی چگونه خجالت و کم رویی را در خود درمان کنیم؟

برای درمان کم‌رویی راه های زیادی پیشنهاد شده است که ما در اینجا به مهمترین نکاتی که برای درمان کم‌رویی به کار می برند خواهیم پرداخت. طبق تحقیقات دانشجویان رشته روانشناسی در دانشگاه University College London انجام شده است درمان کم‌رویی نیاز به همت خود شخص دارد و دارویی برای دمان کم‌رویی پیشنهاد نشده است. بلکه باید فرد با تمرین هایی که در زیر به آن اشاره می‌کنیم با خود کا کرده تا کم‌رویی و خجالت در وی درمان شود.

ریشه‌یابی کم‌رویی

برای درمان کم‌رویی، نخستین راه ریشه‌یابی آن است. کم‌رویی معادل درون‌گرا بودن نیست یا به این معنی نیست که فرد خود را دوست ندارد بلکه به این معنی است که فرد از چیزی اذیت می شود و از آن خجالت می کشد. مانند اینکه فرد خود را ضعیف می شمارد.  بهترین مثالی که برای فرد کم روی می توانیم بزنیم این است که خود را ضعیف می شمارد. وقتی که در جمع قرار می گیرند با اینکه توانایی صحبت در مباحث را دارند اما چون احساس می کنند ضعیف هستند سکوت را به شرکت کردن در مباحث ترجیح می دهند. اگر می خواهید دلیل کم‌رویی و خجالت خود را ریشه‌یابی کنید ببینید در چه زمینه‌ای مشکل دارید، اگر در رویارویی با دیگران از خود ضعف نشان می دهید نیاز است روی عزت نفس خود کار کنید.

لیست کردن موقعیت های اضطراب زا

همین الآن یک قلم و کاغذ برارید و لیستی از موقعیت هایی که برایتان اضطراب زاست را تهیه کنید. نگران نباشید این تمرین توجه روی ناخواسته ها نیست بلکه قبول کردن واقعیت است. تا زمانی که واقعیتی را قبول نکنیم برای درمان آن نمی توانیم اقدامی انجام دهیم. برای ما مواقعیت هایی وجود دارند که بعضاً استرس زا یا اضطراب‌آور است و ما از رویارویی با آن هراس داریم و از خود کم‌رویی نشان می دهیم کافی است این موقعیت ها را لیست کنید و برای هر کدام راه حلی وجود دارند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تقویت اعتماد به نفس و درمان خجالتی بودن

تجسم موقعیت ها

دقیقاً خودتان را در آن جایی که احساس می کنید از خود کم‌رویی نشان می دهید تجسم کنید. خب این تجسم کردن چه سودی برایم دارد؟ اگر مقالات سایت بازتاب باور را مطالعه کرده باشید به این نکته اشاره کردیم که مغز هنگام تجسم کردن، تفاوتی بین تجسم کردن و واقعیت قائل نیست و عکس‌العمل های یکسانی را برای هر اتفاق چه هنگام تجسم کردن چه هنگام واقعیت از خود نشان می دهد. پس تصور کنید در آن موقعیت قرار دارید. برای مثال در یک سالن در حال سخنرانی هستید خود را به عنوان سوم شخص تجسم کنید یعنی در تصورتان خود را ببینید که در  پشت میکروفون ایستاده اید و در حال سخنرانی کردن هستید. اوایل کاملا طبیعی است که هنگام تجسم کردن هم عرق کنید یا دوست داشته باشید زودتر تجسم کردن را قطع کنید چون همان‌گونه که گفتیم مغز تفاوتی بین واقعیت و تصور کردن قائل نیست به لیستتان نگاه کنید و هرچه در لیستتان استراست به شیوه ای که توضیح دادیم تجسم و تصور کنید.

استفاده از تکنیک NLP

در نظر داریم در سایت بازتاب باور یک مقاله کامل در باره NLP تهیه کنیم اما در اینجا به یک تکنیک آن خواهیم پرداخت که برای درمان کم‌رویی اگر بگوییم معجزه می کند سخنی به گزاف نگفته ایم. در NLP یک تکنیک است به اسم تأثیرگذاری ژست بدن بر رفتار. یعنی چی؟ یعنی اینکه در هنگام صحبت کردن اگر سینه سپر کرده و سر به صورت ایستاده باشد بازتاب آن، اعتماد به نفس در هنگام صحبت کردن است. در واقع مغز با این ترفند فریب می خورد و ژست بدن بر دستورات مغز تأثیر می گذارد. هنگامی که سر را بالا  و شانه ها را عقب نگه می دارید و سینه سپر می کنید ناخودآگاه تن صدایتان بالا می رود و دیگر هنگام صحبت کردن صدایتان کم نیست.

ارتباط مستقیم و رو در رو با دیگران

سعی کنید همیشه ارتباط چهره به چهره داشته باشید . همیشه به چشم طرف مقابلتان نگاه کنید، چه وقتی که دارید صحبت می کنید، چه وقتی که دارند با شما صحبت می کنند این ارتباط چشمی را با یک لبخند دوستانه پاسخ دهید. اگر  به هر دلیلی نتوانستید به چشم های طرف مقابل نگاه کنید، پس به پیشانی او نگاه کنید. هرگاه احساس کردید کم رویی دارد بر شما غلبه می کند یک نفس عمیق بکشید. در جمع براحتی می توانید این تمرین را انجام دهید . اصلا نگران نباشید کسی نمی داند شما چرا این کار را انجام می دهید در واقع کسی به شما نگاه نمی کند که بداند چکار می کنید!

برای درمان کم رویی به خود مثبت تلقین کنید 

یکی از عوامل کم رویی آن است که مدام افکار منفی درباره ارتباط با دیگران در ذهن ما می چرخد و تمرکز ما را به هم میزند که ” نکند کار را خراب کنم ” ” نکنه وقتی صحبت می کنم حرفهایم به دل نشید یا اشتباه کنم ” و …

این تلقینات و خود گویی ها هستند که فرد را کم رو می کند پس بهترین راه برای درمان کم رویی آن است تلقینات را عکس انجام دهید یعنی به خود مدام بگوئید :

  1. من خود را نیرومند و پر جرأت احساس  میکنم.
  2. من با اراده قوی نظر خود را در جمع بیان می کنم.
  3. حضور هیچ کس مرا تحت تأثیر قرار نمی دهد !
  4. همه چیز آرام و شادی بخش است !
  5. هر روز اعتمادبه‌نفس به نفس من بیشتر می شود.
  6. در هر جمعی که قرار می گیرم احساس شادی می کنم.
  7. من توانایی انجام هر کار و هر صحبتی را دارم.

برای کمک به فرد کم رو چه کاری باید انجام دهیم؟

برخی از شما، کم‌رو نیستید و از کم‌رویی یکی از اطرافیانتان رنج می برد درسته؟ خب این مواردی که در بالا ذکر کردیم صرفا برای فرد کم رو و خجول بود. حالا اگر فرد خود نخواهد برای درمان کم‍رویی اقدامی انجام دهد چه باید کرد؟ قبلاً ما گفتیم که اطرافیان در شکل گیری باورهای فرد نقش اساسی دارند و چون فرد کم رو همیشه با ما در ارتباط هستند نیاز است ما هم نکاتی را بدانیم. برای کمک به فرد کم‌رو باید :

  1. همیشه به ویژگی های مثبت او اشاره کنید تا باور کند که او فردی ارزشمند است.
  2. همیشه سعی کنید شرایطی فراهم کند تا با افرادی که از او سن کمتری دارند ارتباط برقرار کند تا توانایی های خود را نسبت به جمع دیگر آشکارا ببیند.
  3. هنگامی که از چیزی خجالت می کشد با او همدلی کنید بدین شکل: خب من هم هم سن تو بودم با این شرایط رو به رو شدم ولی دیدم دیگران اصلاً برایشان مهم نبود این برای من مهم بود که خجالت می کشیدم الآن میدونم دلیلی برای خجالت کشیدن نداشتم پس مسئله مهمی نیست که بابت آن خجالت بکشی “
  4. در مهمانی ها به او مسئولیت دهید  مانند پخش کردن میوه و شیرینی در یک مهمانی بزرگ، به او بگویید وقتی که کسی میوه برداشت باز هم به او میوه تعارف کنید. با این تمرین، گزینه ای که در بالا توضیح دادیم هم تمرین می شود.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://baztabebavar.ir/?p=1795
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
تیم بازتاب باور
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

0 نظر در مورد کم رویی و راه های عملی و تست شده برای درمان کم رویی و رفع خجولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.