مارس 19, 2024
  مارس 19, 2024
0
0

مدیتیشن چیست؟ چگونه مراقبه کنیم؟ راهنمای کامل

20419 بازدید

آشنایی با مدیتیشن یا مراقبه

مدیتیشن (Meditation) یا مراقبه را اگر بخواهیم در قالب یک جمله به صورت کاملاً ساده معنی کنیم مدیتیشن همان بی فکری است که فرد در آن حالت ذهن خود را وادار به سکوت می کند، در نتیجه فرد به آرامش خاصی دست پیدا می کند. به‌طورکلی مراقبه را یکی از فنون های تسلط بر ذهن دانسته اند چرا که هنگام انجام مدیتیشن شخص توجه و تمرکز خود را به درون می برد و از نظر جسمی و ذهنی به آرامش می رسد.

مدیتیشن چیست؟

مدیتیشن چیست؟

انسان به‌طور ذاتی در جست‌وجوی آرامش و خوشبختی می باشد. روزانه ما زیر انبوهی از اطلاعات دفن شده ایم. ما روی بسیاری از ورودی های ذهنمان کنترل داریم اما واقعاً نمی توان روی همه این ورودی ها فیلتر گذاشت. زمانی که در عالم بیداری هستیم کانون توجه مان روی همین ورودی هاست. آیا بهتر نیست با استفاده از یک روش برای مدتی از همه این ورودی ها رهایی یابیم؟ به چیزی فکر نکنیم تا جسم و ذهن همزمان به آرامش برسند؟

معادل فارسی مدیتیشن مراقبه است و اگر نگاهی به فرهنگ لغت حاضر فرهنگستان زبان و ادب فارسی بیندازیم مراقبه را این گونه تعریف کرده است، حالتی که در آن فرد با نادیده گرفتن محرک‌های محیطی، خودآگاهانه ذهن را متمرکز می‌کند و از تنش‌ها و فشارهای روحی رها می‌شود. مراقبه یا خودآرامی را می توان به عنوان شناخته‌ترین روش ها برای رسیدن به آرامش ذهنی نام برد. 

مدیتیشن چیست؟

درون‌پویی هم همان مراقبه است که به ندرت از آن استفاده می کنند. افرادی که خود هیپنوتیزم را انجام داده باشند مفهوم درون پویی را بهتر درک می کنند چون در خود هیپنوتیزم اغلب به درون خود سفر می کنند و نتیجه این پویش، آرامش جسمی و ذهنی می باشد.

چرا باید مراقبه کنیم؟

یکی از سؤالاتی که حتماً از خود خواهید پرسید این است که چرا باید مدیتیشن کنیم؟ در پاسخ باید گفت که با انجام مراقبه و مدیتیشن به تدریج شاهد تغییراتی در سطح بینش و نگرش نسبت به مسائل و چالش های زندگی به وجود خواهند آمد. یکی از تغییرات بسیار اساسی انجام مراقبه و مدیتیشن این است که به ارزش والای خود به عنوان یک انسان که توانایی های نامحدودی دارد پی خواهیم برد. اصولاً افراد عوامل بیرونی را در زندگی خود دخیل می دانند اما با استفاده از مدیتیشن در می یابد که در کلام و اخلاق و رفتار او قدرتی نهفته است که در هر زمان می تواند زندگی خود را تغییر دهد. به طور کلی می توان گفت در مدیتیشن و مراقبه هیچ چیزی را نخواهید یافت به جز خودآگاهی! و رسیدن به خود آگاهی یعنی آرامش  و خوشبختی …

هدف اصلی مدیتیشن این است که ذهن را از هرگونه فکر پاکسازی کنید همان گونه در پاراگراف اول نیز توضیح دادیم مراقبه همان بی فکری است. حال به پاسخ این سوال که چرا باید مراقبه را انجام دهیم رسیده اید. تکرار عمل مدیتیشن باعث می شود که به مرور به سطح بالایی از آگاهی درونی رسید. از دیگر مزایای مدیتیشن می توان به کنترل افکار و احساسات کاهش استرس و تنش روزانه نام برد.

ارکان اصلی مدیتیشن چیست؟

ارکان اساسی و اصلی برای انجام مدیتیشن و مراقبه به شرح جدول زیر است که در ادامه به توضیح هرکدام خواهیم پرداخت.

۱ مکانی آرام و بی سرو صدا برای انجام مدیتیشن
۲ حالت صحیح بدن برای انجام مراقبه
۳ اسنفاده از یک موسیقی آرام بخش (موسیقی هایی برای مدیتیشن موجود هستند)
۴ تنفس اصولی شکمی
  • مکانی آرام، خلوت و ساکت:
    بهترین مکان برای انجام مدیتیشن، مکانی است که در آنجا بتوانید به سهولت در آن بنشینید یا به پشت دراز بکشید تا تمامی اعضای بدن به تدریج رها و ریلکس شوند. همواره مکانی را انتخاب کنید که دارای کمترین عوامل حواس پرتی یا سروصدا هستند. پیشنهاد ما رفتن به دل طبیعت است زیرا صداها طبیعی هستند و ذهن با آنها آرام می شود.
    فواید مدیتیشن و انتحاب محیط مناسب
  • حالت صحیح بدن برای انجام مراقبه
    یکی دیگر از نکاتی که باید حتماً به آن توجه کرد حالت صحیح بدن است. اگر به طور صحیح بدن را آماده انجام تمرین نکنید به مرور بدن خسته شده، احساس درد می کند و توجه و تمرکز روی تغییر حالت بدن خواهد رفت پس باید در همان آغاز انجام تمرین، بدن را در حالتی صحیح قرار دهید تا با خیالی راحت به تمرین خود بپردازید. 
  • اسنفاده از یک موسیقی آرامبخش
    حدالامکان سعی کنید محیطی را انتخاب کنید که صداهای طبیعی و گوش نواز در آن شنیده شود تا نیازی به موسیقی نداشته باشید. اجازه دهید بهترین موسیقی را طبیعت برایتان بنوازد. کنار دریا، صدای موج ها، صدای پرندگانی که بر روی دریا پرواز می کنند گوش نوازترین طنینی است که می توانید انتخاب کنید و از شنیدن آن لذت ببرید. اما اگر می خواهید در خانه مدیتیشن را انجام دهید بهترین کار این است که موسیقی های آرام‌بخش مخصوص مدیتیشن را آماده کرده و چند دقیقه بدون توجه به چیزی، فقط به آن موسیقی توجه کنید. 
  • آشنایی با  مکانیزم تنفس اصولی شکمی
    تنفس در مدیتیشن به حدی مهم است که اساتید در این عرصه، تنفس را مربی مدیتیشن می دانند زیرا که تنفس را می توان اولین گام برای رفع خستگی یا فشارهای جسمی و روحی دانست. تنفس شکمی آسان ترین و بهترین تمرین تنفس تنفسی است که در یوگا و مراقبه آموزش داده می شود. تنفس شکمی در مدیتیشن باعث می شود که هوای ریه ها کامل خارج شده و اکسیژن را وارد بدن کند. اگر به تنفس کودکان توجه کرده باشید خواهی دید که به صورت غیر ارادی و خودکار تنفس شکمی در آنها انجام می گیرد.

باید و نباید ها در حین انجام تمرین

ممکن است در حین انجام مراقبه، به تجربیات و احساساتی دست یابید که کاملاً طبیعی هستند. در زیر به برخی از این موارد اشاره شده است: اولین احساس آرامش در شما، ممکن است همراه با نوعی فشار در دستها و یا اندام های دیگرتان باشد.
 ممکن است افکار بی شماری از ذهنتان بگذرند و یا با مواردی چون خارش، عطسه، درد، تنفس سخت و ناآرام، قورت دادن آب دهان، ترس، سوزش، سنگینی و احساس منگی و گیجی مواجه شوید. به خود بگویید، همه این موارد اخلال‌گر هستند. زمانی که این موارد به شما فشار آوردند، سریعاً مراقبه را متوقف کنید، زیرا آمادگی ادامه آن را ندارید. به خاطر داشته باشید که مهارت در انجام مراقبه با تمرین هر چه بیشتر به دست می آید (کار نیکو کردن از پرکردن است).

صبور باشید و به خود عشق بورزید.

 ممکن است ترسی ناشناخته در شما ظاهر شود که موج هایی از انرژی را در ناحیه شکم و قلبتان ایجاد کند. چنان چه بتوانید ناظر آن باشید، این گونه احساسات پراکنده، ناپدید می شوند و شما قادر به ادامه مراقبه خواهید بود. اما اگر احساس کردید می خواهید مراقبه را متوقف کنید، حتما این کار را انجام دهید. سعی کنید همواره صدای تنفس تان را بشنوید. صدایش درست مانند صدای تنفس شخصی در گوش شخصی دیگر است. چنانچه احساس کردید نفس هایتان کوتاه تر شد و ترس به شما روی آورد، یک باره مراقبه را متوقف کنید. چنان چه بتوانید بی غرضانه این ترس را کنار بگذارید، می توانید به کار خود ادامه دهید؛ با ترس روبه رو گردید تا کم کم ناپدید شود.

و شاید صداهایی در درونتان ایجاد شود، همچون صدای شکم که کاملاً طبیعی است. با پیشرفت در مراقبه، چنین صداهایی افزایش خواهند یافت، اما ضربان قلب شما آرام تر خواهد شد. چنان چه تندتر شد، باید خود را برای رویارویی با آن و یا متوقف نمودن مراقبه آماده نمایید. ممکن است در خود احساس سرما یا گرما کنید. این نیز کاملاً طبیعی است. شاید بتوانید از چنین حالتی بیرون بیایید یا در آن بمانید و یا حتی قادر به عبور از آن باشید.  احساس مور مور شدن در دست ها، پاها و یا بروز احساسات پوستی دیگری، چون فشردگی، کرخی و سردی، نمایانگر فشار انرژی در بدنتان است.

احساس نا آرامی، همان طور که تاکنون مشاهده شده است، بیان‌گر نیروهای ناهماهنگ است. در این صورت، به آرامی، عمل مراقبه را متوقف کنید.

احساس حرکت دورانی و چرخشی که نشانگر عدم هماهنگی در جریان انرژی در پنج کالبد فیزیکی، اتریک، روحانی، ذهنی و روحی است. چنانچه بر هر یک از این پنج کالبد متمرکز شوید، این دوران و چرخش بازمی ایستد. چنانچه این حالت چرخشی و دورانی ادامه یافت، دچار نوعی کسالت و دل به هم خوردگی خواهید شد که بهتر است مراقبه را متوقف کنید.

چگونه مراقبه و مدیتیشن کنیم؟

تا این قسمت با مراقبه و ارکان اصلی مدیتیشن آشنا شدید حال نوبت آن رسیده است که چند روش برای مراقبه جهت رسیدن به آرامش را با شما در میان بگذاریم.

چگونه مراقبه کنیم؟

  •  مراقبه پایه برای کسب آرامش

این شیوه، درواقع اولین قدم در هر یک از تمرینات مراقبه است و به‌محض آشنایی با آن، می توانید در عرض چند ثانیه به آرامش دست یابید. لازم است این عمل را در اتاقی کاملا ساکت و آرام انجام دهید. زمانی مناسب و مکانی راحت، ساکت و بدون مزاحمت را انتخاب کنید. چنانچه تمایل داشته باشید می توانید در طی مراقبه از یک موزیک آرام بخش بهره جویید. لباس های تنگ خود را درآورید (لباس هایی چون کمربند، کراوات و…)

با پشت صاف و در حالی که تکیه داده اید بنشینید و دست ها را به آرامی روی هم یا روی پاهایتان بگذارید. اگر بخواهید، می توانید در جهت شمال جنوب به پشت دراز بکشید، به طوری که سرتان به طرف شمال و دست ها در طرفین بدن قرار گیرند.

چشمانتان را ببندید و احساس کنید وزنتان در سرتاسر بدنتان به طور یکنواخت توزیع شده است. برای دستیابی به چنین حسی، می توانید کمی در جای خود حرکت کنید. پس از اینکه در جایتان استقرار یافتید، به خود بگویید که دیگر حرکتی نخواهید کرد، مهم نیست چه احساسی در جسمتان دارید. تغییرات فیزیکی، افکار اخلال‌گری هستند که از خودآگاه نشأت می گیرند و مانع ادامه روند می شوند. این افکار، ریشه در ترس خودآگاه از ناشناخته دارند. حال به آرامی و راحتی، نفسی عمیق بکشید. برای چند لحظه، نفس را در سینه حبس کنید، سپس با آهی آرام، هوای درون سینه تان را رها کنید. این شیوه دم و بازدم را تکرار نمایید.

پس از اینکه در جسمتان احساس سبکی کردید، در چنین حالتی بمانید تا وقتی که حس کنید، زمان بازگشت به حالت اول فرا رسیده است. هنگامی که آماده شدید، چشمانتان را باز کنید. اگر دراز کشیده اید، به آرامی بنشینید و زانوها را خم کنید و اگر نشسته اید، بسیار آرام بدنتان را حرکت دهید. دعای انتخابی تان را بخوانید و بدین ترتیب، از پروردگار عالم تشکر نمایید. سپس، به خود برای انجام این مراقبه به نحو احسن، تبریک بگویید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://baztabebavar.ir/?p=8032
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
تیم بازتاب باور
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

0 نظر در مورد مدیتیشن چیست؟ چگونه مراقبه کنیم؟ راهنمای کامل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.